Usein kysyttyä

Seuraavassa on esitetty lista asiakkaittemme esittämiä kysymyksiä, joihin olemme vastanneet. Mikäli listassa ei esiinny Teitä askarruttavaa kysymystä tai kaipaatte vastaukseen esimerkiksi täsmennystä, voitte lähettää tiedustelun osoitteeseen info@passiivitalo.com.


Ovatko Eliittiharkot ja Passiiviharkot suomalaisia?
Matalaenergisten Eliittitalojen ja Passiivitalojen perustukset tehdään Suomessa valmistetuilla Eps-muottivaluharkoilla, jotka on valmistettu Suomalaisen Styrocemin itsestäänsammuvasta raaka-aineesta.


Onko rakentaminen Eliitti- ja/tai Passiiviharkoilla uusikin keksintö?
Vastaavilla valuharkoilla on rakennettu jo on kymmeniä vuosia. Passiivi- ja Eliittiratkaisuja toteutetaan hyvin laajasti muun muassa Amerikassa, Kanadassa, Australiassa, Kiinassa ja Keski-Euroopassa.


Imeekö valuharkko kosteutta?
Valuharkkomme eivät ime itseensä lainkaan kosteutta. Siten esimerkiksi sääsuojausta sateelta ei tarvita. Myöskään valettaessa ei muottiin imeydy kosteutta.

Maanalaiset osat tulee silti salaojittaa sekä suojata maan kosteudelta. Käytettäväksi suositellaan kosteusteknisesti oikein toimivaa Fuktisolsalaojittavaa lämmöneristettä.


Onko Eliitti- ja/tai Passiivitalon rakenne paloturvallinen?
Eliitti- ja Passiiviharkoillamme rakennettujen energiaa säästävien talojen kantava runko on teräsbetonia. Raaka-aine on itsestään sammuvaa eli tarkoittaa käytännössä sitä, että materiaali sammuu välittömästi sytyttyään eikä siten levitä paloa.

Ovatko Eliitti- ja/tai Passiivitalot pitkäikäisiä?
Valuharkoissamme käytetyt raaka-aineet teräsbetoni ja solupolystyreenieristys ovat maailman tutkituimpia raaka-aineita. Niiden pitkäikäisyys on erinomainen, sillä ne kestävät ilmastonvaihteluja erinomaisesti.


Millä materiaalilla suosittelette talon ulkokuoren pinnoitettavaksi?
Yleisimmin ulkokuori pinnoitetaan rappaamalla. Harkkomme toimivat parhaana mahdollisena rappausalustana, sillä ne ovat aina kuivia ja lämpimiä, eivätkä ne ime itseensä kosteutta.


Onko valuharkoilla helppo rakentaa?
Kokemustemme ja asiakkailta saamiemme palautteiden perustalta osaavalle kaikki on helppoa. Tutustukaa huolellisesti ohjeisiimme ja noudattakaa niitä koko rakennusprosessin ajan. Mikäli epävarmuutta esiintyy, ottakaa yhteyttä meihin niin välitämme pätevän asiantuntijan avuksenne.


Miten Eliitti-/Passiivirakennus raudoitetaan?
Raudoituksen suunnittelee rakennesuunnittelija. Hän tekee sen samoin periaattein kuin rakentaisi 14 tai 10 cm paksuista teräsbetoniseinää. Välituet eivät sanottavasti heikennä rakennetta. Harkoissamme on valmiit paikat vaakateräksille, pystyteräkset asennetaan valuaukkoihin.


Kuinka ikkunat ja ovet asennetaan?
Mikäli julkisivuun tulee rappauspinta on hyvä asennussyvyys 5 cm ulkopinnasta sisäänpäin. Usein asennus tiili- ja lautapinnoitteella muotinpintaan on osoittautunut sopivimmaksi mittasuhteiltaan. Muuten ikkunat ja ovet asennetaan seuraavasti: esikiinnitys kiilaamalla, tiivistys uretaanilla, ja lopullinen kiinnitys betoniin pitkillä ruuveilla.


Miten on seinään kiinnittämisen laita ?
Kiinnittämistapoja on useita. Rakennuslevyt kiinnitetään sisäpintaan useimmiten saneerauslaastilla.  Paloteknisissä ratkaisuissa ne varmistetaan mekaanisella kiinnityksellä teräsbetonirunkoon.


Kaapistoja ym. voidaan kiinnittää mekaanisilla kiinnikkeillä betonirunkoon tai esimerkiksi vaneerisiin esikiinnitettyihin levyihin, jotka on ensin tropattu runkoon.
Betonirakenteen osalta on ennen valua kätevää työntää muottiin sisälle esimerkiksi kierretankoja, joihin sen jälkeen voidaan kiinnittää katoksia ym.


Paras tapa asentaa sähköistys ja putkitus?
Sähköistyksessä ja putkituksessa käytetään kahta tapaa: Valutilaan upottamista suojaputkissa sekä seinän sisäpintaan roilottamista. Roilotettuihin suojaputkiin asennettuihin vesiputkiin tulee samalla kätevästi lämmöneristys.


Kuinka suuri putki mahtuu muotissa olevan välituen läpi?
Välitukia hyödynnetään runsaasti putki- ja sähkötöissä, jolloin reikiä ei tarvitse piikata tai porata hiki hatussa betoniin.  Välituen läpi mahtuu esim. halkaisijaltaan 5 cm keskuspölyimurin putki. Suuremmat läpiviennit on syytä toteuttaa jo muottivaiheessa ennen betonivalua viemällä riittävän suuri muoviputki tuen läpi.


Eliitti- ja/tai Passiivitalon lämpöenergian kulutus?

Toimittamillamme Passiivi- ja Eliittiharkoilla rakennettujen energiasäästötalojen pääetuihin kuuluu erittäin pieni lämmitysenergian tarve. Esimerkiksi Passiiviharkkomme U-arvo on varsin pieni: 0.10. Yli 200 m2 passiiviomakotitaloissamme koko vuoden lämmityskustannukset ovat olleet sähkölämmityksellä ja takkaa hyödyntäen jopa alle 60€/v!


Miten löydän rakennesuunnittelijan?
Ottamalla yhteyttä meihin toimitamme Teille listan harjautuneista suunnittelijoista ja rakentajista.


Valuharkot Valuharkot.html

Suomen Passiivitalot • Läntinen Pitkäkatu 21 - 23 C, 20100 Turku • 020 757 9090  • info@passiivitalo.comwww.passiivitalo.com

Usein kysyttyäshapeimage_5_link_0
Muut toimittajatmuut_toimittajat.htmlmuut_toimittajat.htmlshapeimage_6_link_0
Tekniset ominaisuudetValuharkot.htmlValuharkot.htmlshapeimage_7_link_0